ΕΙΣΟΔΟΣ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Προεπισκόπηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης

Με δύο λόγια... άσχημη κατάσταση!
Γενικά η Βόρεια Ελλάδα βιώνει πολύ έντονα τις συνέπειες της κρίσης. Λόγω της γειτνίασης με βαλκανικές χώρες πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει εκεί ή στην Τουρκία λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού. Η κλωστοϋφαντουργία ψυχορραγεί στη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα Ημαθίας, ενώ παρατεταμένη κρίση εξαιτίας της γούνας έχουν περάσει Καστοριά και Σιάτιστα Κοζάνης.
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ανεργία: Υπολογίζεται στο 20% στην Κοζάνη. Στη Σιάτιστα φτάνει το 50%. Κλάδοι που πλήττονται: Γουνοποιία στη Σιάτιστα. Εκλεισαν πολλές επιχειρήσεις.
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Ανεργία: Κυμαίνεται σε 25-30%. Προοπτικές: Η τελευταία επένδυση στην περιοχή ήταν οι... φυλακές, που απορρόφησαν 200 άτομα. Οι οικοδομές πάνε καλά, το καλοκαίρι υπάρχουν δουλειές λόγω και των εργοταξίων της Εγνατίας οδού, ενώ οι μονάδες που δημιουργούνται στον τομέα του χειμερινού τουρισμού είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα. ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ανεργία: Φτάνει το 24%. Λουκέτα: Τον Μάρτιο έκλεισε ορυχείο της ΔΕΗ στο Κλειδί, που απασχολούσε 70 άτομα, άλλα 50 άτομα που απασχολούνταν στο Φράγμα Παπαδιάς είναι χωρίς δουλειά και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 80%. Προοπτικές: Το 2008 εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό μονάδα συσκευασίας φασολιών στις Πρέσπες. Σε εξέλιξη η διακήρυξη για τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μελίτη. Θα προσφέρει 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού και στην κατασκευή της θα εργαστούν 1.000 άτομα. ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ανεργία: Φτάνει το 25%. Ανεργοι/απολυμένοι: Υπολογίζονται σε 3.720 και από αυτούς οι 800 απασχολούνταν στον κλάδο της γούνας. Προοπτικές: Σε εκκρεμότητα η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει παράρτημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.